Wiedza i Życie 12/2008
W numerze m.in.:
Chemia
Kuchnia od kuchni; Hanna Męczyńska
Jak to działa
Gumowy majstersztyk; Elżbieta Wieteska
Astronomia
Gdy umierają olbrzymy; Weronika Śliwa
Historia techniki
Uskrzydleni bracia; Jerzy Liwiński
Chemia
Cudowna synteza; Andrzej Hołdys
Medycyna
Enzymy zamiast penicyliny; Michał Bartoszcze
Psychologia społeczna
Jak zostać faszystą w tydzień; Magdalena Nowicka
Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. To oznacza, że powinniśmy polubić bakteriofagi. Ci wirusowi pogromcy chorobotwórczych mikrobów mogą zastąpić w przyszłości antybiotyki.
Gdybyśmy nie nauczyli się produkcji amoniaku, około połowy z nas nie byłoby dziś na Ziemi. Wyjałowione gleby nie zdołałyby bowiem wyżywić takiej armii ludzi.
105 lat temu, 17 grudnia 1903 roku, dwaj Amerykanie, bracia Orville i Wilbur Wrightowie, dokonali udanych lotów na płatowcu wyposażonym w silnik.
Twarde, włókniste i ciężkostrawne zamienić w kruche, pachnące i smaczne - oto cel kucharskich zabiegów. Przyrządzanie potraw pozostaje sztuką wyrafinowaną, dlatego kuchnia jest miejscem magicznym...
Aktualne numery
07/2017
06/2017
Kalendarium
Czerwiec
23
W 1868 r. Amerykanin Christopher Sholes opatentował pierwszą zdatną do wykorzystania praktycznego maszynę do pisania.
Warto przeczytać
Chwila bez biologii… nie istnieje. W nas i wokół nas kipi życie. Dlaczego by wobec tego nie poznać go bliżej, najlepiej we własnym laboratorium? By nie sięgać daleko, można zacząć od siebie.

WSPÓŁPRACUJEMY
Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

dodano: